Πάρκο Εθελοντών Γιατρών Κύπρου

Πρόκειται για ένα εξαίρετο χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά και το έργο αυτό εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των γενικότερων προσπαθειών του Δήμου για αναβάθμιση των υποδομών και των χώρων ψυχαγωγίας των παιδιών του Δήμου και της περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς.

Το ιστορικό της δημιουργίας του πάρκου «Εθελοντών Γιατρών Κύπρου», αρχίζει από το 1995 όταν ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, μετά από εισήγηση των «Γιατρών του Κόσμου», αδελφοποιήθηκε με το Δήμο TECLIC Βοσνίας. Ο τότε Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου, σε συνεννόηση με το Δήμαρχο του TECLIC, στην προσπάθεια τους να επισφραγίσουν τις στενές σχέσεις φιλίας που είχαν αναπτύξει οι Κύπριοι με το Βοσνιακό λαό, ειδικά μετά την εθελοντική ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφεραν στους Βόσνιους, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία ενός πάρκου προς ένδειξη τιμής και εκτίμησης προς τους Κύπριους «Γιατρούς του Κόσμου.»

Έτσι, η δεντροφύτευση του Πάρκου έγινε το 1995, στην παρουσία του τότε Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς, κου. Αβέρωφ Νεοφύτου, του τότε Δημάρχου του TECLIC Βοσνίας, κύριου Αλέξα Καζάπονικ, του τότε υφυπουργού Υγείας της Βοσνίας, Δόκτωρ Μιλοράτ Κουσμάνοβιτ και των Κυπρίων Γιατρών του κόσμου με επικεφαλής την κυρία Ελένη Θεοχάρους.

Το πάρκο καλύπτει έκταση περίπου 2400 τετραγωνικών μέτρων, και σε αυτό έχουν φυτευτεί κυρίως κυπριακά πεύκα και τρεμιθιές.

Μετά από συναντήσεις που έγιναν με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης «Εθελοντών Γιατρών Κύπρου - Γιατροί του Κόσμου» όπου συζητήθηκαν τρόποι συνέχισης και επέκτασης της συνεργασίας του Δήμου με την Οργάνωση, συμφωνήθηκε η στήριξη της προσπάθειας του Δήμου για διαμόρφωση του πάρκου σε παιχνιδούπολη.

Τον Οκτώβρη του 2006 το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης Γιατροί της Κύπρου – Γιατροί του Κόσμου, αποφάσισε να συνεισφέρει το ποσό των €17000 για τη δημιουργία παιχνιδούπολης στο Πάρκο «Εθελοντές Γιατροί Κύπρου- Γιατροί του Κόσμου», και το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση της Οργάνωσης και αποφάσισε όπως ο Δήμος προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και προβεί στις απαιτούμενες εργασίες για τη δημιουργία παιχνιδούπολης στο πάρκο.

Ακολούθως, στις 29 Νοεμβρίου του 2009 αντιπροσωπεία της Οργάνωσης «Εθελοντών Γιατρών Κύπρου - Γιατροί του Κόσμου», με επικεφαλής τον Πρόεδρο της οργάνωσης, Δρ, Γιώργο Γεωργίου, παρέδωσαν στο Δήμο επιταγή ύψους €17000, ποσό που αφορά τη συνεισφορά της Οργάνωσης στη διαμόρφωση του πάρκου, ενώ το υπόλοιπο κόστος υλοποίησης του έργου έχει αναληφθεί από το Δήμο. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στις €40.000.

Η διαμόρφωση του έργου ολοκληρώθηκε το 2011 από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το εργατικό προσωπικό του Δήμου. Οι εργασίες μεταξύ άλλων αφορούν την κατασκευή ξύλινης περίφραξης στη νότια πλευρά του τεμαχίου, διαμόρφωση και εμπλουτισμό του πρασίνου του πάρκου, δημιουργία χώρων υγιεινής, αγορά και εγκατάσταση παιχνιδιών που τηρούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς επίσης και την τοποθέτηση ειδικού τάπητα κάτω από τα παιχνίδια για την ασφάλεια των παιδιών.