Ιστορία του Δήμου

Η Πόλη Χρυσοχούς βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου, κοντά σε ρομαντικές τοποθεσίες, εκεί που η θεά του έρωτα και της ομορφιάς, η Αφροδίτη, συναντούσε τον αγαπημένο της Άδωνη. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά  της Κύπρου, πλησίον του ακρωτηρίου του Ακάμα. Είναι κτισμένη σε μια περιοχή χαρισματική με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και θαυμάσιες παραλίες. Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς  έχει το προνόμιο να αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς Δήμους της Κύπρου, ιδρυθείς το 1882 από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Βρετανικής αποικιοκρατίας,  έχει πληθυσμό 3.500, και έκταση  1925 εκτάρια.  Η σημερινή Πόλη Χρυσοχούς είναι συνέχεια των αρχαίων πόλεων του Μαρίου και της Αρσινόης και αποτελεί τον  κεντρικό άξονα της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής των κατοίκων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, που συνολικά αριθμούν 15.000. Η Πόλη Χρυσοχούς βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Πάφου και 45 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Πάφου.

Η ιστορία και η παράδοση της περιοχής είναι πλούσια και ανάγεται  στους ομηρικούς χρόνους, όταν μετά τον Τρωικό πόλεμο, οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι εγκαθίστανται στο μέρος αυτό, γνωστό από τα πλούσια κοιτάσματα χαλκού που υπάρχουν.  Ιστορικά εδώ άκμασε ήδη από τον 8ο αιώνα η αρχαία πόλη του Μαρίου, ένα από τα δέκα βασίλεια της Κύπρου, και στην περιοχή εντοπίζονται συνεχώς αρχαιότητες που ανήκουν στο ελληνικό αυτό βασίλειο της αρχαίας Κύπρου.

Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για άτομα με ειδικά ενδιαφέροντα που αγαπούν τις δραστηριότητες στις διακοπές τους. Αποτελεί κατάλληλο καταφύγιο για ψυχική, φυσική χαλάρωση και αναψυχή. Η Πόλη Χρυσοχούς είναι η αγαπημένη περιοχή των εκλεκτικών και απαιτητικών που αναζητούν την ποιότητα στις διακοπές τους σε ένα φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον.  Διαθέτει ποικιλία τουριστικών καταλυμάτων για κάθε γούστο και κάθε απαίτηση: πολυτελή ξενοδοχεία, τουριστικά χωριά, διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις, επαύλεις με ιδιωτικές πισίνες. Για τους λάτρεις της φύσης και της κατασκήνωσης υπάρχει ακόμη και κατασκηνωτικός χώρος δίπλα από τη θάλασσα σε ένα δάσος από ευκαλύπτους.

Οι πολύ καλά οργανωμένες Δημοτικές παραλίες, η Δημοτική Ακτή και η ακτή του Κατασκηνωτικού χώρου, συγκαταλέγονται στις πιο καθαρές παραλίες της Κύπρου και της Ευρώπης, και για  αυτό το λόγο πήραν την Ευρωπαϊκή βράβευση «Γαλάζια Σημαία». Μπορεί ακόμη κάποιος να επιλέξει την περιοχή αυτή  των ερώτων της θεάς της αγάπης για να τελέσει το γάμο του σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους  στο Δήμο της Πόλης.


Επίσης, ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς μαζί με άλλες περιοχές της επαρχίας Πάφου έχουν αποσπάσει το χρυσό  βραβείο στον Ευρωπαικό Διαγωνισμό «ΑΚΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» για το 2013 και πέτυχαν έτσι την απόκτηση μιας θέσης στο στους 20 πιο αειφόρους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, ανάμεσα σε 1000 υποψήφιες.

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς και ολόκληρη η επαρχία της Πάφου περιλαμβάνεται στη λίστα των παράκτιων προορισμών ποιότητας της Ευρώπης «THE TOP 20 SUSTAINABLE DESTINATIONS» και προωθείται ως ο προορισμός που φροντίζει ώστε το περιβάλλον να παραμένει καθαρό και ακολουθεί πρακτικές για προστασία και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ξεκούραστες, αλλά και ασφαλείς διακοπές, παράδοση και πολιτισμό, φύση και καθαρές παραλίες.

Ο Δήμος μας έχει αναδειχτεί νικητής προορισμός το 2013 στο διαγωνισμό για την επιλογή του  Άριστου Ευρωπαϊκού τουρισμού με θέμα «Προσβάσιμος Τουρισμός» στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Destinations of Excellence- EDEN 2013 «Accessible Tourism”.

Ο Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς και η ευρύτερη περιοχή, λόγω της μοναδικής ομορφιάς, του ειδυλλιακού φυσικού περιβάλλοντος  και του εξαίρετου κλίματος είναι στις πρώτες προτιμήσεις Κυπρίων και ξένων  επισκεπτών, κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα τελευταία χρόνια και από τη Ρωσία, για την αγορά κατοικίας, είτε πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση είτε για εξοχική κατοικία.