Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης

Το Μουσείο, κτισμένο σε νεοκλασικό ρυθμό, εγκαινιάστηκε στα 1998, για να στεγάσει κινητά ευρήματα που προέρχονται από την αρχαία πόλη και τις νεκροπόλεις του Μαρίου, το οποίο μετονομάστηκε σε Αρσινόη τον 3ο αιώνα π.Χ., προς τιμή της αδελφής και συζύγου του Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου. Η οικοδόμηση του Μουσείου χρηματοδοτήθηκε τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στην Αίθουσα Ι, η οποία ονομάστηκε Αίθουσα Νίκου Σιακόλα προς τιμή του ιδιώτη χρηματοδότη, εκτίθενται αντικείμενα σε χρονολογική διαδοχή έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται η ιστορική εξέλιξη της πόλης του Μαρίου-Αρσινόης και της ευρύτερης περιοχής, από τη νεολιθική περίοδο μέχρι και το μεσαίωνα.

Η Αίθουσα ΙΙ περιλαμβάνει μιαν εξαίρετη συλλογή ευρημάτων που προέρχονται από τις πλούσιες νεκροπόλεις της περιοχής. Η παρουσίαση των αντικειμένων γίνεται με γνώμονα την τοποθεσία εύρεσης.

Το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαρίου-Αρσινόης, σε συνδυασμό με το γειτονικό Πολιτιστικό Κέντρο που ολοκληρώθηκε στα 2002, αποτελούν ένα ισχυρό άξονα που θα αναζωογονήσει την πολιτιστική κίνηση και εξέλιξη της Πόλης της Χρυσοχούς και της ευρύτερης περιοχής.

Διεύθυνση: Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ
Τηλέφωνο: 26322955
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 8:00 - 16:00
Σάββατο: 9:00 - 15:00
Κυριακή: Κλειστό
Τιμή εισιτηρίου: € 2,50