23/03/2017

Υπερ-Μαραθώνιος Πόλης Χρυσοχούς - Προεδρικό - 23-24 Μαρτίου 2017

Η νεολαία περιφερείας Πόλης Χρυσοχούς  με τη στήριξη του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς και των υπόλοιπων κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς διοργανώνουν υπερμαραθώνιο - σκυταλοδρομία, με αφετηρία την Πόλη Χρυσοχούς την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 και τερματισμό στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2017.

Στόχος της προσπάθειας είναι  να καταδειχθεί η αδικία που βιώνει εδώ και δεκαετίες από την πολιτεία η περιοχή και οι κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς, η οποία δυστυχώς παρά τις προσπάθειες μας έχει παραμένει υπανάπτυκτη, παραμελημένη και απομονωμένη σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, οι οποίες τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης από την πολιτεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι της αντίδρασης και της διαμαρτυρίας μας είναι οι ακόλουθοι:

 1. Δρόμος Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς

  Στόχος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, είναι να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα, εκφράζοντας την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια μας, για την απαράδεκτη καθυστέρηση,  κωλυσιεργία και στασιμότητα που παρατηρείται στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, καθώς το θέμα αυτό χρονολογείται εδώ και 20 χρόνια. Οι κάτοικοι του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς αντιμετωπίζονται από την πολιτεία σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς στερούνται του δικαιώματος να διακινηθούν σε ένα ασφαλές οδικό δίκτυο σε αντίθεση με τους συμπατριώτες μας στις υπόλοιπες επαρχίες, οι οποίες έχουν ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο. Δυστυχώς ο δρόμος Πάφου - Πόλης είναι ο μόνος δρόμος στην Κύπρο που δεν έχει προχωρήσει.

  Παράλληλα θέλουμε να εκφράσουμε την αποφασιστικότητα μας, να εντείνουμε τον αγώνα μας για υλοποίηση του έργου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικότατο τμήμα του Εθνικού Οδικού Δικτύου υψίστης σημασίας, το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης ολόκληρης της Επαρχίας Πάφου και ιδιαίτερα της περιφέρειας της Πόλης Χρυσοχούς για τις επόμενες δεκαετίες.
   
 2. Τοπικό Σχέδιο

  Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος και η ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς διαθέτουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης εντούτοις διαχρονικά μέσω της Δήλωσης πολιτικής και του Τοπικού Σχεδίου δεν έχουν αξιοποιηθεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

  Η απουσία ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής στάθμης 4 και 5 αστέρων στην περιοχή του Τοπικού Σχεδίου, αποτελεί την μεγαλύτερη αδυναμία και υποβαθμίζει την περιοχή σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

  Οι χαμηλοί συντελεστές (15% - 30%) που υπήρχαν διαχρονικά εδώ και δεκαετίες έχουν καταδικάσει την περιοχή σε υπανάπτυξη και αποθαρρύνουν τους επενδυτές από την ανέγερση σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, που σε συνδυασμό με τους πολλούς περιορισμούς περιορίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου ο πιο χαμηλός συντελεστής ήταν 60%, γεγονός που επέτρεψε την ανέγερση ξενοδοχείων.

  Ζητούμε και εμείς σαν Δήμος να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και όχι δυστυχώς να βασιζόμαστε στη διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή Πολεοδομίας να δίνει όπου θέλει και όπου κρίνει αυξημένους συντελεστές δόμησης.

  Ζητούμε επιτέλους να δοθεί μια ιδιαίτερη προώθηση στην τουριστική ανάπτυξη με την παροχή και άλλων κινήτρων για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων ώστε να δοθεί νέα πνοή και προοπτική ανάπτυξης.
   
 3. Νατούρα

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ζώνη Natura, αρχίζει στο μέσο της παραλιακής περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς και επεκτείνεται μέχρι και την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς και μεγάλο μέρος της παραλιακής αυτής περιοχής βρίσκεται σε τουριστικές και οικιστικές ζώνες, ως Δήμος και ως Τοπικές Αρχές της ευρύτερης περιοχής δηλώνουμε ευθέως και απερίφραστα, ότι δεν θα συνηγορήσουμε και δεν θα αποδεχτούμε με κανέναν τρόπο άλλους περιορισμούς έμμεσους ή άμεσους ή κρυφές ατζέντες, που θα οδηγούν σε επέκταση της ζώνης του Natura, πέραν του υφιστάμενου ορίου της. 
   
 4. Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς

  Εκ μέρους και των υπόλοιπων Τοπικών Αρχών, αλλά και των κατοίκων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς και να επισημάνουμε ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά, ώστε το Νοσοκομείο Πόλεως να είναι σε θέση να παρέχει ικανοποιητικού επιπέδου πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς.

  Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που το Νοσοκομείο καλύπτει πέραν των 20 κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς με πληθυσμό που ξεπερνά τις 12.000- 13.000 σε μόνιμους κατοίκους, που την καλοκαιρινή περίοδο ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται, εντούτοις παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, όπως την υποστελέχωση του σε ιατρικό προσωπικό, την ανυπαρξία γιατρών ειδικοτήτων κλπ.

  Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Πόλης Χρυσοχούς και οι υπόλοιποι κοινοτάρχες της περιοχής δηλώνουμε παρόν στη μαραθώνιο σκυταλοδρομία των νέων της περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς.

  Οι νέοι μας διεκδικούν δυναμικά  αυτό που δικαιωματικά τους αξίζει, να έχουν ίσα δικαιώματα με τον κάθε νέο της Κύπρου και να μπορούν να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να έχουν δικαίωμα και ευκαιρίες εργασίας. Να έχουν νοσοκομείο, να έχουν σωστούς και ασφαλείς δρόμους συγκοινωνίας.

  Διεκδικούμε και απαιτούμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στο μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, ούτε στην υγεία μας.
  Καλούμε λοιπόν την πολιτεία με γνώμονα την πολιτική της για ισομερή ανάπτυξη στον τόπο μας  και στήριξη ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών μας ότι επιτέλους θα ευαισθητοποιηθεί για τα προβλήματα της περιοχής, η οποία πραγματικά έχει αδικηθεί εδώ και δεκαετίες από την κατανομή της ανάπτυξης στον τόπο μας και θα πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις, οι οποίες θα δώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης αλλά και καλύτερης διαβίωσης των πολιτών μας. 

Η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς πρέπει επιτέλους να αρχίσει να παίρνει αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει.